OM PSYKOMOTORIK
Hvad er psykomotorik?
Psykomotorik opstod som fag i 1940´erne, hvor man brugte navnet ”Afspændingspædagogik”. I 2010 ændredes fagtitlen til psykomotorisk terapeut.
I psykomotorikken tager man udgangspunkt i kroppen, og hvordan man styrker kroppens selvregulering, så man på den måde kan afhjælpe gener. Den som modtager psykomotorisk behandling bliver mere opmærksom på sin krop, lærer at lytte til dens signaler og at forstå kroppens funktion. Det kan dreje sig om både kropslige og psykiske tilstande.
Således kan et forløb hos en psykomotorisk terapeut enten have et meget fysisk fokus, hvor man fx arbejder med at lindre og håndtere spændinger og smerter eller ganske enkelt at komme mere ned i kroppen og lære at lytte til dens signaler. Et forløb kan også have et mere psykisk fokus, hvor man fx arbejder med at reducere angst og håndtere bekymringer. Eller det kan være en kombination af begge dele. Det afhænger af hvad den enkelte kommer med.
Psykomotorikken har således en stor forståelse for den nære sammenhæng mellem krop og psyke.
Hvorfor psykomotorik?
Vi lever i dag i et samfund, hvor der er stort fokus på præstation og ydeevne. Det være sig både krav udefra og krav man stiller til sig selv. Midt i alle de forventningerne kan man nemt miste kontakten til sig selv og sin krop og overhøre signaler om ubalance. Man får ganske enkelt ikke reageret på store eller små belastninger.
Dette kan føre til fysisk belastning af kroppen fx ved at man bliver ved med at gøre ensidigt gentaget arbejde, som overbelaster kroppen, eller at man ikke får holdt de pauser, som er nødvendige for at restituerer. Det kan også føre til psykisk belastning i form af bekymringer eller undertrykte følelser. Belastningerne kan sætte sig i kroppen som muskelspændinger, smerter, hovedpine, træthed eller stressreaktioner.
Psykomotorikken ser disse kropslige reaktioner som naturlige. Man kan sige at det er kroppens sprog, der udtrykker behov for forandring.
I psykomotorikken ser man på sammenhængen mellem din hverdag, kroppens reaktioner og hvordan du bedst muligt bruger dig selv. På den måde er det også en tilgang, som er forebyggende, så du undgår gener og belastning i fremtiden.
I den psykomotoriske behandling arbejder man således med at afhjælpe gener her og nu og at give redskaber, støtte til selvindsigt og øget kropsbevidsthed som forebygger på sigt.